Zelf bouwen in plan Vlashoek, Lage Zwaluwe

08 juli 2020

Zelf bouwen in plan Vlashoek, Lage Zwaluwe:

“Ideeën genoeg voor onze nieuwe levensloopbestendige woning”

Projectontwikkelaar Maas-Jacobs staat samen met woningcorporatie Woonvizier aan de basis van het plan Vlashoek in Lage Zwaluwe. Dat krijgt steeds meer vorm. Naast verschillende woningen zijn er ook kavels beschikbaar om naar eigen inzicht een woning op te bouwen.

Een verhuiswens hadden Tim en Tonneke van den Hooven niet per se. “We hebben bijna dertig jaar met veel plezier in Alblasserdam gewoond, in een fijne twee-onder-een-kapwoning”, vertelt Tim (70). “Drie jaar geleden kwam mijn zoon met Vlashoek op de proppen, om er een eigen huis te bouwen. Lage Zwaluwe is een leuk en rustig dorp, waar toch genoeg leven is en de grond betaalbaar. Zijn broer had ook interesse in het plan, en kocht onlangs één van de rijtjeshuizen. Dat maakte ons ook nieuwsgierig.”

Het stel is één van de eersten die een optie neemt op een kavel in de tweede fase van het project. “We hebben gekozen voor het kleinste stukje grond, om een leuk huisje op te bouwen. Zo wonen we vlakbij twee van onze kinderen. Dat is handig nu we nog gezond en fit zijn, omdat we ook oppassen op de kleinkinderen. En straks, als we iets zouden mankeren is hulp dichtbij.”

Hulp van kavelcoach
Bij de verkoop van de kavels is een kavelcoach betrokken. Zij begeleidt de kopers en denkt mee over de bebouwing. “Heel handig”, vindt Tim. “Zij bespreekt de verschillende bouwprocessen en heeft contacten met aannemers en bouwers. Bovendien is ze tussenpersoon richting gemeente, met vragen rondom de kavel kunnen we bij haar terecht.”

Modelspoorbaan
Het mooie aan Vlashoek? Het is welstandvrij; je mag er bouwen wat je wilt. Tim tekent uiteindelijk zelf de levensloopbestendige woning waar hij samen met Tonneke over een jaar hoopt te wonen. “Het is een bungalow met schuin dak geworden, die door prefab-bouwer Danilith straks snel op z’n plek staat. Alleen de fundering en tussenvloer wordt ter plekke gestort, de rest komt kant-en-klaar uit de fabriek.” Alle vertrekken zijn gelijkvloers, maar op de eerste verdieping kan eventueel nog een slaap- en badkamer gerealiseerd worden. Tim: “Dat is voor ons niet nodig, maar het is wel een mooie ruimte voor mijn modelspoorbaan!”