‘Schoorsteenbrand … dat kun je maar beter voorkomen’

13 december 2017

Een gemetseld rookkanaal is lastig schoon te houden. In de hoekjes hoopt in de bramen van de specie roet op door onvolledige verbranding. Dit vormt creosoot een soort teer dat zeer brandbaar is. Door de creosoot wordt het kanaal steeds kleiner en kleiner en dat met temperaturen van 500 tot 600 graden in een schoorsteenkanaal. Dit kan leiden tot schoorsteenbrand. Het is daarom belangrijk dat je je kanaal dus jaarlijks laat schoonmaken door een erkend (ASPB) bedrijf. Als je brand hebt gehad kan dit bij schade belangrijk zijn bij het verhalen van schade. Een dubbelwandig rond stookkanaal (pijp) is het beste schoon te houden en soms kan een pijp in een bestaand gemetseld kanaal aangebracht worden. Daarmee verklein je het risico op een schoorsteenbrand.

TIP 1 } Laat elk jaar je  schoorsteen vegen door een  ASPB erkend bedrijf

‘Mensen zijn dol op houtkachels, open haarden en willen zeker in de winter het lekker warm maken in huis. En we geven graag geld uit aan een mooie kachel, maar vergeten nog wel eens dat het onderhoud daarna minstens zo belangrijk is om ‘veilig’ een vuurtje te kunnen stoken. Dus is een jaarlijkse afspraak met een gecertificeerd schoorsteenveger geen overbodige luxe. TIP 2 } Gebruik geen vochtig hout, hout met lijm of verfresten Gebruik droog en schoon hout. Vochtig hout zorgt voor veel rookvorming en hout met lijm- of verfresten zorgt voor aanslag in het rookkanaal wat gevaarlijk kan zijn. Je kunt niet alles zomaar in de kachel gooien. 

TIP 3 } Zorg voor een  kraaienkap op je kanaal

Brand in het schoorsteenkanaal komt doordat het kanaal ‘verstopt’ zit. Dit kan bijvoorbeeld doordat een vogel bovenop de schoorsteeen een nestje wil bouwen. Een kauw bijvoorbeeld blijft gewoon net zo lang houtjes en takjes in de schoorsteen gooien tot ie een nestje kan bouwen. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als iemand dan binnen een vuurtje gaat stoken in de houtkachel. Dit kun je eenvoudig voorkomen door een kraaienkap of bolpraatrooster op je schoorsteen te laten plaatsen. Als je schoorsteen niet goed trekt (als de klep openstaat) is dat een teken dat er iets verstopt is. Laat het dan controleren.

TIP 4 } Zorg voor voldoende zuurstoftoevoer als de kachel brandt

De trek is sowieso belangrijk. Om vuur te laten branden is zuurstof nodig. Als er onvoldoende aanvoer van frisse lucht is in de woonkamer als de kachel brandt dan daalt het zuurstofgehalte en dat kan heel ongezond zijn. Je kunt zelfs gezondheidsklachten krijgen. Dus zet een raampje open of zorg in elk geval dat de ventilatiekanalen open staan. TIP 5 } Controleer regelmatig de trek in je kanaal (let op loeien) Krijg je rook in de kamer? Of hoor je dat je kanaal hard aan het ‘loeien’ is, dan is het sowieso verstandig om je kanaal direct na te laten kijken.‘