Ga naar de inhoud

Let op! Dit is een ouder nieuwsbericht. Lees de laatste update voor de meest actuele informatie.  

De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Hierdoor zijn veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen (tot 120% van het sociaal minimum) is er een extra tegemoetkoming: de eenmalige energietoeslag van 800 euro per huishouden. De gemeente betaalt deze toeslag uit. Ontvangt u een uitkering van de gemeente? Dan heeft u de energietoeslag eind april, tegelijkertijd met uw uitkering, op uw rekening gestort gekregen. Ontvangt u geen uitkering van de gemeente maar bedraagt uw inkomen tot 120% van het sociaal minimum? Dan kunt u de energietoeslag van 1 juni t/m 31 december 2022 aanvragen.

Update 17 december 2022
Voor lage inkomens komt er een eenmalige uitkering van €200 als extra compensatie. Dit bedrag komt bovenop de eerder aangekondigde compensatiemaatregelen. Bijstandsgerechtigden ontvangen dit bedrag automatisch. Voor andere groepen geldt dat niet: zij moeten zich melden bij hun gemeente. Dat geldt ook voor gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen. 

Update 30 augustus 2022
Het college van de gemeente Drimmelen heeft besloten de extra energietoeslag voor lage(re) inkomens te verhogen van € 800 naar € 1.300. Huishoudens met een inkomen tot 120% van het minimum en die voldoen aan de verdere voorwaarden komen hiervoor in aanmerking. De huidige regeling wordt hierop aangepast en voor de rechthebbende aanvragers automatisch opgehoogd naar € 1.300. Het Rijk stelt daarvoor geld beschikbaar, naast de landelijke compensatie voor alle huishoudens via de energiebelastingen. 

Update 1 juli 2023
Gemeenten hebben eind eind 2022 het voorschot op de energietoeslag voor 2023 uitbetaald aan inwoners die vorig jaar in aanmerking kwamen voor de energietoeslag 2022. Het kabinet zou in juni beslissen of er een (aanvullende) energietoeslag voor 2023 komt. Door omstandigheden is dat niet gelukt en wordt dat besluit later dit jaar genomen. De laatste update is dat het wetsvoorstel aangeboden wordt aan de Eerste en Tweede Kamer: Wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023 naar de Tweede Kamer op de website van de RijksoverheidMeer informatie voor de bewoners van de gemeente Drimmelen is te vinden op de website van de gemeente Drimmelen. Meer informatie voor de bewoners van de gemeente Moerdijk is te vinden op de website van de gemeente Moerdijk