Ga naar de inhoud

Bewoners die een collectieve aansluiting hebben voor gas en/of elektriciteit (ook wel blokverwarming en/of blokelektriciteit genoemd) hebben onlangs een brief van ons gehad over hun nieuwe, hogere voorschot van de servicekosten. 

Voorschot van de energiekosten
In de woongebouwen met een collectieve aansluiting zorgt Woonvizier ervoor dat de bewoners gas en/ of elektriciteit geleverd krijgen. Bewoners betalen maandelijks een voorschot van de energiekosten (gas en/ of elektriciteit) aan Woonvizier via de servicekosten. Dit is een inschatting van de kosten die we baseren op het eerdere verbruik van de bewoner(s). Bij de eindafrekening (het jaar erna) rekenen we na of het verbruik van gas en/ of elektriciteit ervoor zorgt dat bewoners geld moet bijbetalen of dat ze geld van ons terugkrijgen.

Afrekening 2022
Zoals u weet, zijn de energieprijzen vanaf 2022 tot schrikbarende hoogte gestegen. In 2022 heeft Woonvizier gas en elektriciteit nog kunnen inkopen tegen de prijzen van 2021. Hierdoor is de eindafrekening van 2022, die bewoners pas van ons hebben ontvangen, in de meeste gevallen gunstig uitgevallen.

Verhoging voorschotten door hogere prijzen gas en elektriciteit
Woonvizier heeft nog steeds een gunstig contract met de energieleverancier. Maar helaas kunnen we niet voorkomen dat de nieuwe voorschotten per 1 mei 2023 flink hoger uitvallen. We hebben gas en elektriciteit voor 2023 namelijk moeten inkopen tegen de (veel hogere) prijzen van 2022. Daarom moeten wij de voorschotten van de servicekosten, die bewoners met een blokaansluiting aan ons betalen, met ingang van 1 mei verhogen. 

Hoe komt Woonvizier aan de nieuwe voorschotbedragen?
Wij hebben de nieuwe voorschoten die ingaan vanaf 1 mei 2023 berekend op basis van de volgende gegevens:

  • de afrekening van 2022, rekening houdend met de gewijzigde tarieven;
  • de prijsstijgingen van gas en elektriciteit. Deze hebben we al in de nieuwe voorschotten meegenomen; 
  • het prijsplafond van energie is niet van toepassing op een blokaansluiting (voor gas en/of elektriciteit). Daarom werkt de overheid aan een tegemoetkoming voor collectieve blokverwarming en/ of blok elektriciteit. Dit is nog niet volledig uitgewerkt. Daarom hebben wij nu de helft van het bedrag dat wij verwachten als tegemoetkoming te krijgen alvast in mindering gebracht op het nieuwe maandelijkse voorschot. Valt de tegemoetkoming straks hoger uit dan dit bedrag? Dan verrekenen wij dit bij de eindafrekening van 2023. De eindafrekening van 2023 volgt in 2024. 
  • we hebben alle voorschotten gemaximaliseerd op € 300. Dit kan betekenen dat u bij uw eindafrekening van 2023 moet bijbetalen. Let daarom goed op uw gedrag! Dit is van grote invloed op uw verbruik. Er zijn tal van energie bespaartips die u niets of weinig kosten. Klik hier voor een aantal energiebespaartips die u meteen kunt toepassen. 

Advies aan bewoners met een collectieve blokaansluiting
Wij adviseren bewoners om na te gaan hoe zij op hun energieverbruik kunnen besparen. Via de gemeente kunt u een aanvraag doen voor een bezoek van de energieambassadeur die samen met u bekijkt hoe u kunt besparen op uw energieverbruik. Lees ook eens het artikel over wat te doen als u door de hoge energieprijzen in de problemen dreigt te komen. Blijf er niet mee lopen maar trek op tijd aan de bel! 

Vragen
Heeft u een collectieve aansluiting voor gas en/of elektriciteit en heeft u vragen over uw nieuwe, hogere voorschot? Lees dan eerst eens de veelgestelde vragen over dit onderwerp. Is uw vraag na het lezen hiervan nog niet beantwoord? Neem dan contact op met de medewerkers van onze klantenservice. Wij helpen u graag.