Ga naar de inhoud

Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in 2024 voor de tweede keer open om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen. In vergelijking met 2023 komen mensen eerder in aanmerking voor hulp: mensen met een laag inkomen kunnen steun aanvragen als zij 8 procent van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. In 2023 was dit 10 procent. Voor mensen met een laag middeninkomen ligt deze grens op 10 procent van het inkomen, in plaats van 13 procent vorig jaar.

In 2023 hebben ruim 50.000 huishoudens steun vanuit het Noodfonds ontvangen. In totaal is er 43,7 miljoen euro uitgekeerd. Energieleveranciers, Budget Energie, Essent, ENGIE, Eneco, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall en Vrij op Naam, en de Rijksoverheid hebben voor komend jaar steun toegezegd aan het fonds met een totale bijdrage van 60 miljoen euro. 

Wanneer kunt u deze steun krijgen? 
Om in aanmerking te komen voor steun wordt er gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan €3.200,- (alleenstaande) of €4.480,- (samenwonend), inclusief 8 procent vakantiegeld.
  • Het huishouden heeft een energiecontract voor gas, stroom of stadswarmte op naam van een persoon uit het huishouden.
  • De energiekosten van de energieleverancier zijn hoger dan 8 tot 10 procent van het bruto-inkomen per maand.
  • Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft.

Hoe kunt u deze steun aanvragen?
Het Noodfonds bereidt sinds de besluitvorming in september 2023 de heropening voor. De aanvraagprocedure is sindsdien in ontwikkeling. Op de website van het Noodfonds kunnen geïnteresseerden zich alvast aanmelden om direct op de hoogte gesteld te worden zodra het Noodfonds opengaat. Naar verwachting gaat het Noodfonds in de loop van januari 2024 open en kun je een aanvraag doen tot eind maart 2024.