Ga naar de inhoud
Huurprijs

Wilt u precies weten uit welke onderdelen uw huurprijs bestaat? Ga dan naar Mijn Woonvizier. Maak een account aan of log in op uw persoonlijke pagina. Hier ziet u op de pagina Huursamenstelling precies hoe uw huurprijs is opgebouwd.  

 

Bruto huur

De totale huur die u aan ons betaalt, noemen we de bruto huur. Deze bestaat uit:

  • de netto (kale) huur: dit is de huur zonder eventuele servicekosten. Deze prijs betaalt u aan ons voor het gebruik van de woning en eventuele gemeenschappelijke ruimten. We berekenen deze aan de hand van het wettelijke puntenstelsel. Op deze website van de overheid vindt u meer informatie over dit puntensysteem en de maximale huurprijs.
  • plus de servicekosten: dit is het bedrag voor bijkomende kosten zoals de glasverzekering, het service abonnement, de huismeester, het groenonderhoud en het schoonhouden van algemene ruimten in woongebouwen zoals de lift en het trappenhuis. In sommige woongebouwen vallen ook de kosten van gas, water en elektra onder de servicekosten. Om welke servicekosten het in uw geval gaat, staat in uw huurcontract. U betaalt maandelijks een voorschot aan servicekosten. Dit voorschot is gebaseerd op uw verbruik en de tarieven in het jaar ervoor. Dat betekent dat de werkelijke kosten bij de afrekening van de servicekosten hoger of lager kunnen uitvallen.

Servicekosten
  • Verrekenbare servicekosten
    Dit zijn de kosten voor gas, water en elektra door algemeen gebruik. Ook zijn dit bijvoorbeeld de kosten voor het wassen van ramen en schoonmaak van algemene ruimten. U betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Elk jaar worden de servicekosten afgerekend. De betaalde servicekosten worden dan vergeleken met de daadwerkelijke betaalde kosten. Het kan zijn dat dan het maandelijkse voorschotbedrag wordt aangepast.
  • Niet verrekenbare servicekosten
    Deze kosten betaalt u voor diensten van Woonvizier. U kunt dan denken aan de glasverzekering en bij appartementencomplexen ook de administratiekosten en kosten voor algemeen onderhoud.

 

Huurtoeslag

Betaalt u best veel huur in vergelijking met uw inkomen? Dan heeft u misschien wel recht op huurtoeslag. Dat is een vergoeding van de overheid, zodat de huur van uw woning niet een te groot deel van uw inkomen is. Klik hier voor meer informatie over huurtoeslag.