Ga naar de inhoud

Zoals u misschien al heeft gehoord, zijn klantgegevens van miljoenen Nederlanders betrokken bij een groot datalek. Dit datalek is ontstaan bij softwareleverancier NEBU. Veel grote bedrijven maken gebruik van de software van dit bedrijf: NS, VodafoneZiggo, ArboNed en zorgverzekeraar CZ.

Onderzoeksbureau USP
Woonvizier maakt zelf geen gebruik van de software van deze leverancier waar dit datalek heeft plaatsgevonden. Maar voor onze klanttevredenheidsonderzoeken maken wij gebruik van onderzoeksbureau USP. En USP maakt wel gebruik van de software van NEBU. Zij verwerken voor de klanttevredenheidsonderzoeken van Woonvizier de volgende gegevens: naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer(s) en de antwoorden die tijdens een onderzoek worden gegeven. Wij hebben contact gehad met USP en zij verklaren dat de software bij hen weer veilig is. Ook heeft softwareleverancier NEBU zelf al de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen en ook zij bevestigen dat de software weer veilig is.

Het is mogelijk dat uw gegevens via USP of via 1 van de andere genoemde bedrijven op straat zijn komen te liggen. Daarom is het belangrijk om de komende tijd extra op te letten bij berichten die u via telefoon, e-mail, sms, WhatsApp of per post ontvangt en waarin u gevraagd wordt om gegevens te delen. 

Verdere tips: 

  • Controleer altijd het mailadres van de afzender. E-mails van Woonvizier eindigen altijd op @woonvizier.net en e-mails van USP zien er zo uit: woonvizier@usp-onderzoek.nl.
  • USP vraagt in onderzoeken nooit om bankgegevens of wachtwoorden. Soms stellen zij een vraag over uw gezinssituatie of inkomensklasse. U heeft altijd de mogelijkheid om dit soort persoonlijke vragen niet te beantwoorden.  
  • Nepberichten beginnen vaak met een algemene aanhef (Beste heer en/of mevrouw) in plaats van met uw eigen naam (Beste heer en/of mevrouw Janssen).
  • Er staan vaak taalfouten in nepberichten.
  • Klik nooit zomaar op linkjes of bijlagen: bij twijfel niet klikken of openen!
  • In nepberichten wordt vaak gevraagd om binnen een bepaalde tijd te reageren. Als u dat niet doet dan ……..
  • Geef nooit uw rekeningnummer of pincode telefonisch, per e-mail of aan de deur door! 
  • Aanvullende tips kunt u vinden op de website van de consumentenbond: Datalekken: de gevaren en wat moet je doen? | Consumentenbond.