Ga naar de inhoud

Per 1 juli 2023 treedt de Wet 'Goed Verhuurderschap' in werking. Deze wet legt een aantal gedragsregels voor verhuurders wettelijk vast. Ook krijgen gemeenten een aantal nieuwe bevoegdheden. De wet is bedoeld om huurders te beschermen. 

Gemeenten moeten er bijvoorbeeld op toezien dat vooral commerciële verhuurders niet langer misbruik kunnen maken van de kwetsbare positie van huurders. Dit om misstanden zoals torenhoge huurprijzen, verloedering, discriminatie en intimidatie te voorkomen. Vanaf 1 januari 2024 moeten gemeenten een meldpunt hebben ingericht voor klachten over verhuurders. Iedere huurder kan hier dan terecht met zijn klacht. Dit meldpunt is vooral bedoeld voor commerciële verhuurders.

Huurders van Woonvizier kunnen hun klacht gewoon bij Woonvizier melden. Woonvizier heeft een klachtenprocedure die erop is gericht om samen tot een oplossing te komen. De autoriteit Woningcorporaties ziet erop toe dat woningcorporaties zich houden aan de regels van goed verhuurderschap. 

Informatieplicht voor verhuurders

Nieuw is dat de informatieplicht van verhuurders nu vastgelegd wordt in een wet. Verhuurders moeten huurders onder andere informeren over hun rechten en plichten. Woonvizier heeft de informatie uit deze wet, die van toepassing is op Woonvizier en onze huurders, opgenomen in de nieuwe Algemene Huurvoorwaarden

De nieuwe wet 'Goed Verhuurderschap' bestaat uit de volgende regels: 

  1. De verhuurder heeft een werkwijze om woondiscriminatie te voorkomen. Bij Woonvizier gebeurt dat via de woonruimteverdeling van klikvoorwonen. 
  2. De verhuurder mag een huurder niet intimideren. Denk bijvoorbeeld aan dreigen om de huurovereenkomst te beëindigen of de elektriciteit af te sluiten.
  3. De verhuurder mag maximaal 2 maanden borg vragen. Dit punt is niet van toepassing bij Woonvizier want wij vragen geen borg aan onze huurders. 
  4. De verhuurder moet alle afspraken met de huurder schriftelijk vastleggen. Woonvizier doet dit door middel van het huurcontract. 
  5. De verhuurder geeft de huurder informatie over de algemene rechten en plichten. 
  6. De verhuurder mag geen onredelijke servicekosten vragen aan de huurder. 
  7. Als een gemeente dat verplicht, heeft de verhuurder een verhuurvergunning. Dat is in onze gemeenten niet aan de orde en geldt dus niet voor Woonvizier. 

Bovendien gelden er extra regels bij de verhuur aan een arbeidsmigranten. 

Heeft u vragen over deze nieuwe wet en wat dat precies voor u betekent? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via telefoonnummer (0162)  67 98 00 of stuur een mail naar info@woonvizier.net.