Ga naar de inhoud
Huuraanpassing 2024

Eén keer per jaar, op 1 juli, past Woonvizier de huurprijs van uw woning aan. Hierbij volgen we de richtlijnen van de Rijksoverheid. De overheid heeft bepaald dat de jaarlijkse huurverhoging voor zelfstandige woningen maximaal het inflatiepercentage van dat jaar bedraagt. Het definitieve percentage van de huurverhoging komt tot stand in overleg met de huurdersorganisatie Woonbelang. U ontvangt hierover vandaag of morgen een brief van ons. 

In dit artikel vindt u 10 veel gestelde vragen over de huuraanpassing, meer informatie over hoe de huuraanpassing 2024 tot stand is gekomen en wat dit voor u betekent.  

Veel gestelde vragen 
We verzamelden 10 veel gestelde vragen over de huuraanpassing voor u:  

  1. Hoe bepaalt Woonvizier de huurprijs van mijn woning? 
  2. Waarom betalen mijn buren een andere huurprijs?
  3. Wanneer heb ik recht op huurverlaging? 
  4. Hoe kan ik bezwaar maken tegen de huurverhoging?  
  5. Wat gebeurt er als ik de huurverhoging niet betaal?  
  6. Heb ik nog recht op huurtoeslag als de huur na de huurverhoging uitkomt boven de huurtoeslaggrens?  
  7. Wat moet ik doen als ik verwacht dat mijn inkomen na 1 juli 2024 daalt of stijgt? 
  8. Mag Woonvizier de huurprijs ieder jaar blijven verhogen?
  9. Moet ik de nieuwe huurprijs doorgeven aan de Belastingdienst? 
  10. Wat moet ik doen als ik de huur na de verhoging niet meer kan betalen?  

De antwoorden op deze vragen, vindt u hier

Huurbeleid 2024 
Als woningcorporatie is het onze taak om bestaande woningen te onderhouden, te verduurzamen en nieuwe woningen te bouwen. Daarover maken we samen met de gemeente en de huurdersorganisatie jaarlijks prestatieafspraken. De huur is onze enige bron van inkomen. Wij hebben in overleg met huurdersbelangenorganisatie Woonbelang besloten de huurprijs van het merendeel van onze woningen per 1 juli 2024 te verhogen met 5,8 procent. Woonvizier benut dus de volledige ruimte die de overheid aan ons geeft om de huur te verhogen. Dat is nodig omdat ook wij als woningcorporatie te maken hebben met flinke prijsstijgingen en een deel van onze woningen geen huurverhoging krijgt of zelfs een huurverlaging.  

Ook passen we vanaf 1 juli de kosten voor het service abonnement aan naar € 4,25 per maand. De kosten voor het glasfonds (glasverzekering) zijn vanaf 1 juli € 1,00 per maand.  

Servicekosten veranderd 
Wij zijn in de eindfase van het maken van de eindafrekeningen van de servicekosten. Deze worden binnenkort verstuurd. Bij het maken van de eindafrekening zijn ook de berekeningen gemaakt voor de nieuwe voorschotten. Deze voorschotten staan op brief van de huurverhoging en gaan in per 1 juli 2024.

Nieuwe wet ‘Goed verhuurderschap’ 
Per 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap in werking getreden. Deze wet legt een aantal gedragsregels voor verhuurders wettelijk vast. Ook krijgen gemeenten een aantal nieuwe bevoegdheden. De wet is bedoeld om huurders te beschermen.  

Woonvizier heeft de informatie uit deze wet, voor zover deze van toepassing is, verwerkt in de nieuwe Algemene Huurvoorwaarden.  

  • Klik hier voor meer informatie over deze nieuwe wet Goed Verhuurderschap.  
  • Klik hier voor de nieuwe Algemene Huurvoorwaarden van Woonvizier.  

Huurtoeslag  
Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten voor mensen met een laag inkomen. Huurtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Of u recht heeft op huurtoeslag hangt af van uw huishoudinkomen, uw eventuele vermogen en de huurprijs. Ontvangt u nog geen huurtoeslag? Klik dan hier om een proefberekening te maken. Bel voor meer informatie gratis met de Belasting Telefoon: 0800 – 0543 en houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Ontvangt u al huurtoeslag? 
Het bedrag dat u aan huurtoeslag ontvangt, wordt ieder jaar in januari aangepast. De Belastingdienst baseert de huurtoeslag o.a. op de huurprijs van uw woning. Ontvangt u van de Belastingdienst een formulier om de nieuwe huurprijs per 1 januari door te geven? Vul dit formulier dan altijd in en stuur het terug naar de Belastingdienst!  

Voorkom terugbetalen 
Verandert er iets in uw persoonlijke situatie? Gaat u bijvoorbeeld meer of minder verdienen? Pas dit dan meteen aan in ‘Mijn Toeslagen’ op de website van de Belastingdienst of bel gratis met de Belasting Telefoon.   

Controleer na 1 juli ook altijd even of de nieuwe huurprijs is doorgevoerd en of uw inkomen nog klopt. Denkt u dat u geen recht meer heeft op huurtoeslag? Zet de toeslag dan stop. Zo zorgt u ervoor dat u later geen toeslag hoeft terug te betalen. Heeft u hulp nodig? Bel dan gratis met de Belastingtelefoon. Klik hier voor meer informatie over huurtoeslag.  

Nieuwe huurprijs betalen 
Betaalt u de huur maandelijks aan ons via een automatische incasso? Dan hoeft u niets te doen. Wij passen het huurbedrag dan automatisch aan per 1 juli 2024. Laat u de huur niet maandelijks automatisch door ons afschrijven? Pas dan zelf het huurbedrag aan bij uw betaling.   

Moeite om de huur te betalen? 
Wij kunnen ons voorstellen dat u soms moeite heeft om de huur te betalen. Als u dit ziet aankomen en er staat niet genoeg geld op de rekening op de 1ste van de maand, neem dan meteen contact met ons op. Wij proberen u dan te helpen.  

Als de incasso niet lukt, moet u de huur zelf aan ons betalen. Dat kan op twee manieren: 

  • pinnen op kantoor; 
  • zelf overmaken via uw eigen bank. U vult dan de volgende gegevens in. Naam ontvanger: Woonvizier, IBAN- rekeningnummer: NL 36 Rabo 0131 5040 53. Vermeld bij de omschrijving van de overboeking altijd de volgende zaken: huur, de maand waarvan u de huur betaalt en uw naam en adres. Voorbeeld: Huur januari, mevrouw Jansen, Testlaan 1 in Teststad. 

Klik hier voor meer informatie over betalingsproblemen en hoe u deze kunt voorkomen. 

Vragen? 
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de medewerkers van onze klantenservice. Wij helpen u graag!